Här följer lite kort information kring muskelbristning av den stora vadmuskeln. Kunskap är makt och en del i behandlingen av patienter består av just utbildning för att skapa så goda förutsättningar för en god prognos som möjligt. Luta er tillbaka, lös och njut av att ni redan efter detta har bättre förutsättningar för en lyckat rehabilitering 😉

Första frågan vi måste ställa oss och som är viktigt att veta är, VAD är egentligen en muskelbristning? Detta är extremt viktigt att förmedla för att inte patienten ska gå därifrån och känna sig rädd eller osäker. En muskelbristning innebär en skada på muskelfibrena/muskelcellerna, där du fått en lite större förslitning än vid vanlig träning. För styrketräning gör ju just det, bryter ned muskelfibrerna lätt men nu har du övergått toleransen i muskeln och förmodligen då skapat en blödning.

Andra frågan är du VART rent anatomiskt sker muskelbristningen? Vanligtvis sker detta på den inre buken av m.gastrocnemius. Vaden består nämligen av två muskler som fäster in mot hälsenan, m. gastrocnemius och m. soleus. Den stora vadmuskeln, m. gastrocnemius, består av två muskelbukar och av dessa drabbas då vanligast den så kallade mediala buken, vilket betyder att muskelbuken närmast mittlinjen av kroppen. Muskelbristningen kan ske mitt på buken eller i anslutningen till senan. En muskelbristning delas i olika grader beroende på hur stor andel muskelfibrer som är skadade.

NÄR sker då de flesta skadorna? Vanligtvis i rackettsporter, löpning, basket, fotboll och skidåkning. Skademekanismen är vanligast dorsalflexion följt av knäextension till exempel vid en tennisserve.

VILKA individer drabbas vanligast? Muskelbristning av vaden drabbar främst män i medelåldern, men även yngre idrottare.

Hur ser du SYMTOMBILDEN ut? Oftast en obehagskänsla i vaden, eventuellt kombinerat med ett snappande ljud, efter några steg kommer smärta. Böjning och sträckning av fotleden gör ont mot motstånd, svullnad och blödning kan synas.

Hur ser BEHANDLINGEN ut? Först POLICE med lätta rörelser för cirkulation, sedan progressivt öka belastningen på vadmuskulaturen igen för att öka tolerensen.

PROGNOSEN är god, men beroende på grad av skada, tar det behandlingen olika lång tid. Det kan handla om månad till halvår, men räkna i alla fall med 3 månaders rehabilitering. Och med detta menas INTE att du inte kommer att få träna och röra på dig. Det handlar om att vi ska återuppbygga toleransen och om möjligt bli starkare än innan.

Vilka andra DIFFDIAGNOSER skulle det kunna vara om du har ont kring vaden? Skulle kunna vare en skada på hälsenan istället, den inre vadmuskeln m.soleus, m.plantaris, ventrombos eller kompartment syndrom.